Inmiddels werkt een groot deel van i4talent (en de rest van kantoorwerkend Nederland) al bijna een jaar thuis. Fulltime thuiswerken went nooit en nu blijken er steeds meer nadelen aan het fulltime thuiswerken te kleven. Sommige bedrijven hebben al gezegd niet meer terug te willen naar het oude kantoorleven van voor de coronacrisis en thuiswerken als het welbekende ‘nieuwe normaal’ te zien. Deze bedrijven nemen om verschillende redenen een groot risico. i4talent is daarom ook voor een terugkeer naar het oude en heeft aan het begin van de coronacrisis haar nieuwe en grotere kantoor (sinds januari 2020) meteen coronaproof gemaakt. i4talent werkt in vaste teams en er is genoeg ruimte om gepaste afstand van elkaar te houden.
‘Thuiswerken vormt een bedreiging voor de bedrijfscultuur’
In een onderzoek van accountantskantoor PWC wordt gesteld dat thuiswerken een negatieve invloed heeft op de bedrijfscultuur. De bedrijfscultuur bepaalt het succes van een organisatie. [1]
i4talent staat natuurlijk bekend om haar informele bedrijfscultuur, die gericht is op de drie pijlers: 30% Werken, 30% Leren en 40% Plezier. Hier onderscheidt i4talent zich van andere detacheringsbureaus. i4talent is in maart 2020 meteen in actiestand gegaan door de binding met alle medewerkers te behouden door allerlei acties en challenges te doen. #deleukstedetacheerdervanNederland heeft alle verwachtingen overtroffen! Zonder deze binding verliezen medewerkers, klanten en andere stakeholders de betrokkenheid met de organisatie vanwege thuiswerken.
‘De scheiding tussen werk-privé balans vervaagt’
Voorstanders van thuiswerken zeggen dat er door thuiswerken een goede werk-privé balans is doordat men de tijd zelf kan indelen. Ook scheelt thuiswerken heel veel reistijd. Echter ziet vakbond FNV dat juist die reistijd naar werk wordt vervangen door werktijd.[2]
Volgens arbeidspsycholoog Cora Reijerse vragen mensen thuis minder snel om feedback. “Op kantoor loop je even naar een collega toe die je graag mag, en die op dat moment minder druk is óf een zichtbaar goed humeur heeft. Op afstand mis je al die signalen en doordat men niet weet hoe een collega zijn of haar tijd indeelt is, er dus een drempel om naar iemand toe te stappen”. [3]
Op kantoor heerst vaak een 9 tot 5 mentaliteit, thuis is dat minder. Men is inmiddels ‘gewend’ aan virtuele borrels, maar hoe verleidelijk is het om na de virtuele borrel toch weer even je mails te beantwoorden of even een andere taak te doen. Bij i4talent op kantoor sluit je de week echt af met een borrel waar je niet meer je laptop open hebt staan. Dit is uiteraard met gepaste afstand om het voor iedereen veilig te houden.
Ook is de autorit naar en van kantoor, de tijd dat je de werkdag begint en de werkdag afsluit door me-time in de auto te hebben, een fijne overgangsfase.
‘Zoombies zijn een groter gevaar dan corona’
Nu komt misschien wel het grootste nadeel aan thuiswerken: het missen van contact met collega’s.
Volgens RTL Nieuws is de gemiddelde werknemer langzamerhand in een ‘Zoombie’ verandert. Daarnaast is er een tekort aan vitamine A (aandacht). [4]
Dit klinkt natuurlijk allemaal erg sarcastisch, maar er zit een grote kern van waarheid in. De angst voor corona, baanonzekerheid en gebrek aan fysiek contact heeft ervoor gezorgd dat veel werknemers een continu gevoel van stress ervaren. Aandacht is nú juist zo hard nodig.
Vandaar is i4talent ook het kerstpakket van 2020 bij haar medewerkers komen brengen de i4talent trailer!
Volgens het nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out hebben we momenteel te maken met 4 miljoen Nederlandse werknemers, bijna de helft van de werkende bevolking, die vanwege burn-out gerelateerde klachten uit kunnen vallen.[5]
Deze cijfers zijn voor iedereen overduidelijk, de huidige situatie is niet vol te houden. Een terugkeer naar kantoor kan leiden tot minder stress en ook meer echte fysieke aandacht waardoor deze klachten zullen verminderen.
Persoonlijk denk ik dus dat grote bedrijven die na corona niet meer terug naar kantoor willen een groot risico nemen wat betreft de geestelijke gezondheid van medewerkers en dat het verzuim bij die bedrijven door psychische klachten toeneemt.
‘Thuiswerken gaat op de lange termijn 1.5 miljard kosten’
Dan als laatste argument: de kosten van het thuiswerken. Voorstanders zeggen dat als mensen meer thuiswerken dit juist heel veel geld bespaard. Denk aan kantoren, infrastructuur, enz. Een onderzoek van PWC laat juist een andere kant zien. Thuiswerken op de lange termijn gaat 1.5 miljard kosten in plaats van besparen. Deze kosten worden veroorzaakt door de effecten van minder samenwerking, een minder grote betrokkenheid bij de organisatie en isolatie en stress. Dit zijn precies de argumenten die ik hierboven al benoemd heb.
‘Het kantoorleven weer oppakken!’
Kortom. Oost, West, Kantoor best! We willen allemaal terug naar normaal waar we weer naar een restaurant, festival of op vakantie kunnen gaan. En we willen dus ook weer terug naar kantoor en ons kantoorleven weer oppakken!
Geschreven door Luuk Vermeulen, Young Professional bij i4talent
[1] https://www.pwc.nl/nl/themas/blogs/bedrijfscultuur-wordt-bedreigd-door-thuiswerken.html#:~:text=Kans%20op%20integriteitsrisico’s%20neemt%20toe,en%20het%20ontstaan%20van%20cultuurvervreemding.
[2] https://www.trouw.nl/economie/cbs-thuiswerkers-maken-overuren-in-coronatijd~b19be8e2/
[3] https://www.trouw.nl/economie/ook-na-de-vakantie-werken-we-thuis-hoe-houden-we-dat-vol~b2573ef1/
[4] https://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5192771/tweede-lockdown-psychische-gevolgen-burn-out-stress-thuiswerken
[5] https://www.financieel.com/journal/ongeveer-4-miljoen-nederlandse-werknemers-lopen-risico-op-een-burn-out/#:~:text=Ongeveer%204%20miljoen%20Nederlandse%20werknemers%20lopen%20risico%20op%20een%20burn%2Dout,-admin&text=Vier%20miljoen%20mensen%20in%20Nederland,out%20NCPSB%20onder%20427%20professionals.